Autor zdjęcia/źródło:
Postne dania na piątek – makarony @ pixabay.com
W piątki nie jadasz mięsa, ale często zastanawiasz się co w takim razie ugotować na obiad lub wziąć do pracy? Odpowiedź jest prosta – makaron! Nie ma nic prostszego i szybszego do przygotowania niż postne dania na piątek z makaronem. Wypróbuj nasze przepisy na makaron w wersji wytrawnej oraz na słodko.
Wstążki, kokardki, świderki czy rurki, a może spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, a nawet makaron ryżowy czy czekoladowy – każdy z nich będzie świetnie smakował w tych pysznych potrawach. Z makaronów wyczarujesz niesamowite postne dania na piątek. Makarony to także bardzo szybki i łatwy sposób na błyskawiczny obiad czy przekąskę.
Nadają się zarówno do lekkich sałatek, jak i sycących dań głównych. Przeważnie podaje się je w wersji wytrawnej, ale spróbuj je także na słodko.
Przepisy są naprawdę proste, nie musisz więc mieć dużego doświadczenia w gotowaniu, aby je wykonać i cieszyć się własnoręcznie zrobionym daniem. Makarony to świetny i przede wszystkim szybki sposób na domowy obiad dla całej rodziny. A jeśli coś jeszcze zostanie to można zapakować do pojemnika i zabrać do pracy.
Postne dania na piątek – makarony
PRZEPISY
Sałatka grecka z makaronem
Składniki:
- 500 g makaronu grubego (świderki, wstążki, kokardki, itp.)
- 1 papryka czerwona
- 1 duży ogórek sałatkowy
- 1 cebula czerwona
- ok. 400 g pomidorów
- ok. 20 oliwek (czarnych lub zielonych)
- 1 kostka sera feta
sos:
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz (ewentualnie)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
- Ogórek pokrój razem ze skórką w kostkę. Tak samo paprykę i pomidory.
- Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, a oliwki pokrój na mniejsze kawałki.
- Ser feta można pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj.
Przygotowanie sosu:
Do oregano dodaj czosnek, ocet, oliwę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sosem polej sałatkę, wymieszaj i gotowe.
Makaron z krewetkami
Składniki:
- makaron np. penne, ugotowany
- dwie garści krewetek tygrysich
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki tartego świeżego imbiru
- 1/2 ostrej czerwonej papryczki thai
- 1/2 łyżeczki red chili
- 1 łyżka przyprawy thai
- 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki),
- listek limonki (kaffir)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj makaron.
- W woku rozgrzej oliwę, wrzuć rozmrożone krewetki, posiekany czosnek i papryczkę, imbir, liść kaffiru, red chili, kolendrę.
- Przesmaż chwilę - 2-3 minuty, wlej mleko.
- Na sos wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Podsmaż jeszcze chwilę i podawaj.
Makaron z sosem serowym i brokułami
Składniki:
- 250-300 g makaronu świderki
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 200 g sera cheddar
- 100 ml mleka 3,2%
- łyżka mąki pszennej typu 500 lub 550
- do smaku: czosnek, tymianek, wędzona papryka, itp.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do gotującej się wody razem z pokrojoną w kostkę cukinią. Chwilę gotuj tak, aby nie rozgotować warzyw i żeby były lekko chrupiące.
- W niewielkim garnku na średnim ogniu podgrzej mleko, ale nie zagotowuj go i dodaj starty ser. Mieszaj do chwili aż ser się rozpuści.
- Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Sos mieszaj energicznie trzepaczką. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Jeśli chcesz, żeby sos był rzadszy dodaj mniej niż łyżkę.
- Zdejmij z ognia, dopraw wedle uznania. Gotowym sosem polej ugotowany makaron i warzywa.
Makaron z warzywami
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych warzyw po włosku
- 1 puszka białej fasoli
- 150 gram makaronu świderki
- 300 ml. przecieru pomidorowego
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Na patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa i smaż do chwili, aż będą miękkie.
- Wlej przecier pomidorowy, odsączoną fasolę i duś przez kilka minut.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryka.
- Ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron dodaj do warzyw i delikatnie wymieszaj.
Makaron z pesto
Składniki:
- 400 g makaronu
- ok. 125-150 ml pesto
- 2-3 ząbki czosnku
- tarty parmezan
- oliwa z oliwek
- listki bazylii do ozdoby
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Makaron ugotuj zgodnie według instrukcji na opakowaniu.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż przez kilkadziesiąt sekund posiekany czosnek. Do czosnku dodaj ugotowany i odcedzony makaron.
- Dodaj jeszcze dwie – trzy łyżki oliwy, wymieszaj całość i podsmażaj na niedużym ogniu przez około dwie minuty.
- Następnie posyp makaron czterema łyżkami drobno startego parmezanu. Wymieszaj dokładnie, aby ser pokrył cały makaron i zdejmij patelnię z ognia.
- Do makaronu dodaj pesto i dobrze wymieszaj. Podawaj przyozdobiony listkami bazylii.
Makaron z truskawkami na słodko
Składniki:
- 500 g makaronu pszennego, bezglutenowego lub czekoladowego
- 500 g truskawek
- 500 ml śmietany 18% (może być również roślinna)
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Truskawki rozgnieć widelcem lub tłuczkiem tak, aby zostały ich większe kawałki. Wymieszaj z cukrem oraz śmietaną. Śmietanę możesz także zastąpić jogurtem greckim lub naturalnym.
- Gorący makaron połącz z zimnymi truskawkami.
Orientalny makaron ryżowy z imbirem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 2 cebule białe
- 6 ząbków czosnku
- 5-7 cm kawałek imbiru
- 1 ostra papryczka
- 2 kapusty pak choi lub kawałek kapusty pekińskiej\
- 125 g listków młodego szpinaku
- 3 łyżki oleju
- sok z 1 pomarańczy – około 120 ml
- 200 ml wody
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego lub tamari
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sezam do posypania
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Zagotuj wrzątek i namocz makaron ryżowy.
- W szklance wymieszaj wodę z sokiem pomarańczowym, cukrem, solą, sosem sojowym, octem i skrobią.
- Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij pokrojony w drobną kostkę obrany imbir, cebulę, czosnek i papryczkę.
- Dodaj listki kapusty pak choi i szpinak. Całość zalej sokiem z dodatkami i wymieszaj. Poczekaj aż zgęstnieje i dodaj odcedzony makaron. Danie podawaj posypane sezamem.``
Makaron z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu
- 1 słoik suszonych pomidorów z olejem
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub bazylia, tymianek i oregano
- 200 g orzechów nerkowca
- 350 ml wody lub śmietany
- sól i pieprz do smaku
- ser do posypania
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z pomidorów suszonych.
- Pomidory pokrój. Do cebuli na patelni wrzuć pomidory i śmietanę z czosnkiem. Wymieszaj dokładnie i nadal podgrzewaj.
- W mikserze zblenduj orzechy z wodą, solą i ząbkami czosnku.
- W osolonej wodzie ugotuj makaron, zostaw około 300 ml wody. Makaron dodaj do sosu, dolej wodę i wymieszaj. Chwilę podgrzewaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe danie na talerzu posyp startym serem.
ZOBACZ TAKŻE: